Zahvaljujući Erasmus+  mobilnosti ostvarila sam svoju želju za studiranjem i dužim boravkom u Italiji jer sam u Perugi, glavnom gradu pokrajine Umbrije, provela nezaboravnih šest mjeseci. Svoju sam mobilnost ostvarila na Università per Stranieri di Perugia iliti Sveučilištu za strance koje slovi kao ambasador Italije u svijetu, čija me je reputacija privukla da izaberem baš to sveučilište.

Kao studentica Kulture i turizma, za svoju sam se mobilnost odlučila u posljednjem semestru diplomskog studija kada studenti imaju obvezu pisati samo diplomski rad. Budući da sam u Puli položila sve kolegije, na Sveučilištu za strance izabrala sam kolegije koji se tiču talijanskog jezika jer sam, kao budući djelatnik u sektoru kulture ili turizma,  željela unaprijediti svoje znanje talijanskog jezika. Mogu samo pohvaliti sveučilišne profesore koji su davali sebe u prenošenje svojeg znanja na nas kako bi uspješno ovladali jezikom. Nadalje, pohađanjem navedenog sveučilišta, dobila sam priliku upoznati različite europske, ali i  kulture iz cijeloga svijeta. Primjerice, pohađala sam nastavu sa studentima iz Mongolije, Filipina, Kine, Japana, Koreje, Somalije, Sirije, Perua.

Perugia je mali grad u kojem se svi Erasmus studenti znaju, a kako bi se što više zbližili zaslužan je ESN (Erasmus Student Network) office Perugia. Oni su i prije našeg dolaska formirali posebnu Facebook i WhatsApp grupu gdje smo mogli postavljati različita pitanja, bilo da su vezana za studiranje, traženje smještaja, cimera ili nešto drugo. Što se tiče smještaja, odlučila sam se za studentski dom jer do dolaska u Perugiu nisam imala priliku boraviti u studentskom domu pa sam u posljednjem semestru studiranja htjela doživjeti i to. Što se tiče samog ESN-a,  posebno mi se svidio njihov projekt Buddy System gdje su nas članovi organizacije, na samom dolasku,  dočekali na autobusnom kolodvoru, pomogli sa stvarima i otpratili do smještaja. Osim toga, cijela je organizacija tijekom svih mjeseci, jednom ili dva puta tjedno, organizirala različite zabave, a jednom mjesečno organizirali su i izlete s ciljem što boljeg upoznavanja Italije i talijanske kulture. Također, s prijateljima smo se družili po stanovima gdje smo svaki od nas pripremali pojedine specijalitete iz naših krajeva i igrali različite društvene igre. Nadalje, odlazili smo i na druge izlete diljem Italije jer Italija je predivna zemlja u kojoj ima puno destinacija i lokaliteta za doživjeti da jedan cijeli život ne bi bio dovoljan da se sve posjeti.

Zahvaljujući Erasmusu imala sam priliku da nakon položenih ispita odradim i stručnu praksu na Sveučilištu za strance te sam tako prije odlaska na tržište rada ostvarila dodatno međunarodno iskustvo i vidjela kako jedno strano sveučilište funkcionira. Praksu, u trajanju od dva mjeseca, odradila sam u uredu koje pruža podršku i informacije novim studentima i ostalim posjetiteljima Sveučilišta vezano za aktivnosti Sveučilišta, ali i o samoj Perugi i regiji Umbrija. Također, sudjelovala sam u organizaciji različitih događaja, prvenstveno Welcome day za nove studente i Ricreazione caffè, gdje su studenti uz pauzu za kavu imali priliku za druženje, razmjenu ideja i prepričavanje o njihovim iskustvima. Obavljajući navedene aktivnosti naučila sam mnogo o kombinaciji jezičnih i komunikacijskih vještina s organizacijskim vještinama.

Može se zaključiti da je Erasmus jedinstvena prilika koja obogaćuje osobe, stvara uspomene i prijateljstva za cijeli život te bi svakome preporučila da tijekom studiranja barem jedan semestar provede koristeći priliku Erasmus+ mobilnost.  

Sara Mužina

Popis obavijesti