Ukratko opisati Erasmus+ iskustvo uopće nije lak zadatak. Zvuči jednostavno, ali lagano nije… Problem su uspomene koje naviru i prevladaju pa umjesto da napišem konkretan osvrt, javim se prijateljima iz raznih zemalja i prođem cijelu galeriju fotografija, prisjetim se ovog i onog; dobrog i onog manje dobrog. Svejedno, osmijeh se nesvjesno razvlači i ponovno dolazim do zaključka da sam učinila pravu stvar – s obzirom da sam upisala apsolventsku godinu, odlučila sam jedan semestar otići na sjever Poljske, u Gdańsk, proširiti vidike te usporediti pristupe naše Muzičke akademije pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli i Muzičke akademije im. Stanisława Moniuszki u Gdańsku. Iako sam se u cijelu avanturu upustila sama, nije me bilo strah. Svima toplo preporučujem da barem jednom negdje otputuju sami.

Mobilnost u Gdańsku + tips&tricks

Ako vam proces prijave zvuči zastrašujuće, mogu vas odmah ohrabriti da su djelatnice našeg Ureda za partnerstvo i projekte naoružane strpljenjem i uvijek spremne pomoći štogod vam trebalo. Sjećam se koliko sam u početku bila nesigurna, istraživala razne akademije, preispitivala svoju odluku, a povrh toga je trebalo pripremati dokumente. I to je prošlo… I isplatilo se.

Sam početak moje Erasmus+ mobilnosti je bio dosta zamoran: noćno putovanje, ranojutarnji let, čekanje na aerodromu u Münchenu, odgoda drugog leta, prometni zastoj u Gdańsku, gužva u busu zbog koje nisam uspjela izaći na pravoj stanici, puknuti kotačić velikog kofera u kombinaciji sa radovima na cesti i makadamom po kojem sam se morala vraćati noseći dva kofera i ruksak. Ali sve je to super i izdržljivo jer:
 a) nemaš se kome žaliti pa stisneš zube i izdržiš,
 b) napokon si stigao i uzbuđenje je veliko pa ti je sve super.

Što se tiče smještaja, odmah uz potvrdu o prihvatu mobilnosti od strane akademije u Gdańsku, ponuđena mi je opcija studentskog doma za studente akademije. S obzirom da se dom tijekom ljetne sezone iznajmljuje turistima, prvih sam nekoliko dana provela u drugom domu, u sobi s „erazmovcima“. Tijekom preseljenja u pravi dom, ugostitelji su se vodili taktikom da nas smjeste s lokalnim studentima koji bi nam olakšali snalaženje po domu i akademiji. Nažalost, završila sam u sobi s dvije cimerice s kojima se nisam mogla sporazumijeti. Iako sam se požalila zbog toga, ubrzo sam odustala od preseljenja povodeći se mišlju da u sobi ionako provodim malo vremena te da ću ovako imati više mira jer me nitko neće gnjaviti. Nemojte ponoviti moje greške, u sobi ćete provesti dovoljno vremena da se ipak osjetite usamljeno dok vam se cimerice druže. Izuzev toga, dom je bio sasvim solidan i cjenovno realan: dvokrevetne i trokrevetne sobe s kupaonicom i po jedna kuhinja na svakom katu. Na smještaj u domu sam potrošila otprilike jednu četvrtinu stipendije za mobilnost što je ostavilo dovoljno prostora za hranu i svakodnevne potrebe, izlaske i putovanja. Naravno, pod uvjetom da u izlasku ne zavrtite nekoliko rundi na svoj račun. Život u domu ima i drugih prednosti osim financijskih, a to bi, dakako, bilo upoznavanje i druženje s velikim brojem redovnih studenata i tematske zabave koje su studenti u nekoliko navrata organizirali po katovima doma. 

Predavanja su uglavnom bila individualna, kao što je uobičajena praksa u muzičkom obrazovanju. Za nekoliko pedagoških kolegija održavala su se engleska predavanja za Erasmus+ grupu, a uz dopust dekana i profesora, bilo mi je odobreno slušati i nekoliko predavanja s redovnim studentima na poljskom jeziku. S obzirom na jezične sličnosti, praćenje nije bilo preveliki problem, no svejedno bi profesorica svako toliko ono najvažnije prepričala na engleskom. Umjesto prijave ispitnih rokova, ocjene smo dobili na zadnjim predavanjima nakon prezentacije naučenog (tu mislim na praktične glazbene kolegije) i na temelju pisanih radova za pedagoške kolegije.

Svakako potražite Erasmus grupe i profile odabranog grada na socijalnim mrežama. Tamo ćete se informirati za brojne događaje, partyje, turnire, jednodnevne te višednevne izlete. Svi veći gradovi Poljske pružaju usluge besplatnog razgledavanja gradova uz vodiče. Vodiči nisu profesionalci, već entuzijasti u povijesnom pogledu i zaljubljenici u svoj grad i zaista će se potruditi rutu učiniti zanimljivom jer ovise o vašim napojnicama. Gdjegod smo putovali, prošli smo barem jednu njihovu rutu (imaju nekoliko tematskih ruta u svakom gradu) i zaista smo sa svakom bili zadovoljni. Putujte i istražujte; kušajte specijalitete. A kad osjetite potrebu da budete „sami sa sobom“, prošećite svojim novim gradom i dignite pogled – ostat ćete zapanjeni koliko toga jednostavno previdimo dok ne odlučimo zaista pogledati i vidjeti.

Ne sumnjam da svatko može uživati u ovakvoj avanturi, svatko može pronaći svoj način kako najbolje iskoristiti vrijeme provedeno na mobilnosti. Učenje o struci, različitim kulturama, ljudima, sebi, sve to (i više) predstavlja Erasmus+. Ponekad je dobro odmaknuti se od dobro utvrđene svakodnevice i sagledati stvari iz druge perspektive… Možda iz drugog grada, druge države.

Matea Dujmović
studentica Muzičke akademije u Puli

Pogledajte cijelu galeriju fotografija sa studijskog boravka u Poljskoj.

Popis obavijesti