Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Novosti

European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA) objavila je novi newsletter u kojemu možete pročitati javni poziv Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) za sudjelovanje u radu stručnih povjerenstava u reakreditaciji visokih učilišta u 2017. i 2018., vijest o zaključcima i izvješću sa sastanka ENQA radne skupine za online učenje i EADTU PLA koji je održan tijekom rujna, o dokumentu kojeg je objavila Europska komisija “European Education Area by 2025“ i studiju Europskog parlamenta o dosadašnjem tijeku reformi visokog obrazovanja, te vijesti o provedbi Europskog pristupa osiguravanju kvalitete združenih studija, koji je usvojen 2015. godine i razvijen kako bi se olakšalo vanjsko osiguravanje kvalitete takvih studijskih programa.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Internacionalizacija visokog obrazovanja“ koji će se financirati iz Europskog socijalnog fonda (Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.).
Ministarstvo znanosti i obrazovanja sudjelovalo je kao projektni partner u projektu FAIR (Focus on Automatic Institutional Recognition), koji je financiran iz programa Erasmus+. Cilj projekta bio je unaprijediti postupke akademskog priznavanja inozemnih obrazovnih kvalifikacija u Europi uz ugradnju elemenata automatskog akademskog priznavanja.
U hotelu „The Westin“ u Zagrebu, 4. prosinca 2017. godine u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja održana je konferencija Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala „Hrvatski kvalifikacijski okvir – prilika za provedbu cjelovite reforme obrazovanja“.
U auli Sveučilišta u Zagrebu u utorak 28. studenoga 2017. održao se prvi Sveučilišni dan kvalitete. Cilj ovoga skupa bio je razmjena iskustava u procesima sustava osiguravanja kvalitete i poticanje svih dionika na zajednički dijalog o kulturi kvalitete na Sveučilištu u Zagrebu, ali i na nacionalnoj razini.
Higher Education Strategy Associates (HESA), kanadska tvrtka specijalizirana u području obrazovnih politika, u novom blogu donosi pregled dvaju novih inicijativa za mjerenje ishoda učenja koje su trenutačno u fazi razvoja. Riječ je o inicijativama pod nazivom  CALOHEE – Measuring and Comparing Achievements of Learning Outcomes in Higher Education in Europe, koju razvijaju u Nizozemskoj  i  Multi-State Collaborative to Advance Quality Student Learning – MSC, koja je nastala u SAD-u
UNESCO-ov Međunarodni institut za planiranje obrazovanja (International Institute for Educational Planning - IIEP) nastavlja svoju borbu za akademsku etičnost te je, s ciljem jačanja borbe protiv akademske korupcije, u rad pustio novu mrežnu stranicu pod nazivom ETICO:
Provedbom vanjskog, certifikacijskog audita, 6. srpnja 2017. završen je projekt implementacije Sustava upravljanja kvalitetom FET'Q i Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ odobrena je certifikacija prema normi ISO 9001:2015.